Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan neveljünk kaktuszokat?

Hogyan neveljünk kaktuszokat a szabadban?

Kevesen tudják milyen izgalmas feladat a kaktuszokat a kertben nevelni méghozzá úgy, hogy nem szorítjuk őket kis cserepekbe egy homályos sarokban. Akinek van egy saját kaktuszgyűjteménye és rendelkezik egy közepes méretű kerttel, bátran építsen nyáron kaktuszkertet. A kaktuszok pozsgás növények, amely nyáron a szabadban érzik magukat igazán jól ám ehhez szükséges megismerni a klíma igényüket is.

Ma is úgy gondoljuk, hogy a kaktuszok csak a sivatagban élnek meg, ám ez tévedés. A kaktuszok a föld több klímazónájában is megélnek és kiválóan alkalmazkodnak az adott időjárási viszonyokhoz.

Nézzük milyen klímatípusokon élnek meg ezek a nem mindennapi növények:

Trópusi:

Egész évben csapadékos igen kiegyenlített klíma ám itt csak igen kevés kaktuszfaj él meg. Ezek a kaktuszok leggyakrabban a fák tetején a korhadó ágakon találhatók, így igen páraigényesek és leggyakrabban csak üvegházban nevelhetők.

Nyári esős trópus:

Ez az egyik legkedvezőbb éghajlat a kaktuszok számára, hiszen itt nyáron bőven esik eső, ám a száraz időszakban, amikor is a többi növény a túlélésért küzd, a kaktuszok még vígan növekednek. Ez a klímatípus a térítőkörtől északra és délre helyezkedik el.

Száraz szubtrópusi éghajlat

Ennek az éghajlatnak a jellegzetessége, hogy szinte egész évben igen magas a hőmérséklet, így a szárasság a jellemző. A növényvilág leginkább cserjékből, illetve szukullensekből és pozsgásokból áll, akik igen jól meg tanultak alkalmazkodni ehhez a klímához.

Láthatjuk, hogy a kaktuszok a föld több klímaterületén is képesek megélni, van, ahol egész évben kapnak csapadékot, van ahol csak nyáron, és van ahol szinte csak egy hónapig éri őket a nedvesség, ám módosult leveleikkel képesek a vizet igen sokáéig raktározni sejtjeikben. Csodálatra méltó ennek a növény fajnak az alkalmazkodó és túlélő képessége, hiszen szinte minden klímáén képes megvetni a gyökereit a talajon és viszonyulni az adott éghajlathoz.

Vannak olyan kaktuszfajták is, amelyek még a mi téli időjárásunkban is képes ellenállni így akár egész évben kint nevelhetjük kertünkben. Ilyen lehet pl. az Opuntia humifusára, vagy az O.polyacanthára amely szinte minden időjárási viszontagságot képes elviselni.


Épp ezért mielőtt kiültetünk egy kaktuszt kertünkbe, jó, ha tájékozódunk róla, milyen klímát igényel az adott faj, hiszen ettől függ a csapadék és a hőmérséklet mennyisége és foka is.

A szárasság tűrő fajoknak jó, ha kicseréljük a felső talajréteget homokra, hiszen ez hamar elvezeti a felesleges nedvességet, míg egy szubtrópusi fajnak lehet, hogy a nedvesebb kerti talaj is ideális lesz.

Sajnoezért télen, nyárs a legtöbben a kaktuszokat kissé elhanyagolják, mondván úgy sincs túl sok gondozási igényük,

 

Golflabda kutyatej kaktusz gondozása nevelése

Golflabda kutyatej kaktusz gondozása (euphorbia obesa)

Afrika egyik legszárazabb vidékéről származik ez a nevelése különleges formájú ám mégis szép kaktuszfajta. Ismerjük meg a gondozását, hiszen igénytelensége kedvelt dísznövényé varázsolja.

Egy gömb alakú kaktusz, amelynek a teste 8 bordából áll. A bordák mentén kis szemölcsök sorakoznak maga a növény szürkészöld, bordós vagy épp piros árnyalatban is tündökölhet. Apró kis virágai igen rövid ideig nyílnak ám más kaktuszokkal ellentétben nem csak egyszer, hanem az év szakában eltérően többször is nyílhatnak. A virágok fehérek vagy sárgák és illatosak, ami a kaktuszoknál ritkaság.

Ám ahhoz hogy virág is legyen, ezen a szép kaktuszon be kell szereznünk egy nőnemű és egy hímnemű növényt, vagyis van, amelyiken csak porzók vannak és van, amelyiken csak termők.

Kezdő kertészeknek és kaktusz barátoknak egyaránt kedvencévé válthat a kutyatej kaktusz, hiszen igénytelen mégis mutatós különleges formájú dísznövénnyé cseperedik, és szakszerű gondozás mellett hosszú éveken át díszítheti otthonunkat.

A növény főbb igényei:

Fény és meleg igényes napi minimum 4 órás napsütésre van szüksége így nyáron a kertbe vagy az erkélyre is kitehetjük. Tavasztól őszig a talaj legyen enyhén nedves alatta, de kerüljük a pangó víz kialakulását. Havonta egyszer a növekedési időszakban adjunk neki speciális kaktusz tápoldatot, és kétévente egyszer, ha szükséges ültessük át.

Ősszel a locsolást csökkentsük, le majd télre hagyjuk a földjét teljesen szárazon elég havonta pár csepp vizet adni neki. Házilag is könnyedén szaporíthatjuk, magvetéssel a magokat kaktuszföldbe vessük, el majd takarjuk le egy üveglappal. Ha megjelennek, a kis magoncok az üveglapot szépen fokozatosan vegyük le róla és nagyon óvatosan öntözzük a növényeket.

   A csővirágú kaktusz gondozása
A Csővirágú kaktusz gondozása (cleistocactus)

 

Dél-Amerikából származó akár két méteresre is megnövő kaktusz, amely itthon is közkedvelt szobanövényé vált.

Alakja után sokan hívják ezüst gyertyának, ezt a különleges és igen nagyra megnövő kaktuszfajtát. Oszlopos kaktuszfajta, amelynek a testét sűrű hófehér vékony tüskékkel borított szőr borítja ettől a növény ég különlegesebb lesz.

A virágok a növény oldalán fejlődnek, színűk piros, vagy sárga és kb. 4-5 napig élnek. A virágzáshoz nyáron fontos a sok napsütés és havonta egyszer egy kevés kaktusz tápoldat, amit az öntözővízhez kell adni.

Igénytelen könnyedén gondozható szobanövény így kaktuszbarátok és kezdő kertészek is díszíthetik vele otthonukat. a kaktusz gondozásához vagy ültetéshez okvetlenül használjunk védőkesztyűt, mert a tüskéket nagyon nehéz a bőr alól kiszedni.

Nyáron tegyük a növényt napos meleg helyre és tavasztól őszig bár mértékkel, de azért locsoljuk. Ősztők akár csak a többi kaktusznál helyezzük a cserepét egy világos, de nem túl meleg helyre és hagyjuk el az öntözést, télen csak havonta egyszer adjunk neki pár csepp vizet.

Háromévente egyszer érdemes átültetni speciális kaktusz földbe, vagy ha ez, nincs akkor föld és homok keverékébe.

Bár idősebb korában helyigénye is megnövekszik, nagyon lassan fejlődik így a kisebb példányok évekig elférnek akár egy ablakban is.

A csillagkaktusz gondozása

Mexikó sivatagos száraz vidékéről utazott el hazánkba ez a különleges csillag formájú kaktusz, amely ma már a kaktusz barátok kedvence lett.

Észak és közép Mexikó területein őshonos növény, amelynek alakja igen változatos, jellegzetes csillag formájú növény.

Mély barázdák teszik még érdekesebbé alakját, legtöbbször 5 borda található egy növényen. A bordák élén sűrű tövispárnák vannak, így szintén szúrással tudnak védekezni a betolakodó ellen.

Már fiatal korában virágzásra lehet bírni épp ezért kedvelt kaktuszfajta a lakásokban is. Virágai 4-6 cm.-ek színűk sárga színűek, illatuk nincs, de azért szép látvány a virágázás. A kaktuszok kora tavasztól késő nyárig virágoznak, ha megfelelőek a körülmények és a gondozásuk, de virágzásuk legtöbb csak pár napig tart.

A csillagkaktusz szobai körülmények között is könnyen tartható, a fiatal növényeket nyáron még óvjuk a közvetlen erős napsütéstől ám az idősebb példányokat akár a kertben is tarthatjuk nyáron.

Tavasztól tegyük, a cserepét világos helyre majd szépen fokozatosan emeljük a locsolás adagját hetente egyszer, vagy ha szabadban tartjuk kétszer is adhatunk neki vizet. Havonta egyszer az öntözővízhez keverjük egy kupak kaktusz tápoldatot. Nyáron is figyeljünk oda a túlöntözésre, ha nedves a föld addig ne adjunk neki újabb adag vizet, amíg a föld kissé ki nem szárad.

Szeptembertől csökkentsük le a locsolást majd októbertől már nincs is szüksége vízre, elég havonta egy pár csepp víz a földre. Ekkor tegyük a cserepét félárnyékos helyre ahol 15 fok körüli a hőmérséklet.

Átültetésre csak kétévente van szüksége, ekkor kaktusz földbe és két számmal nagyobb cserépbe helyezzük át kesztyűvel és csipesszel. Magról vagy sarj növényről házilag is könnyedén szaporíthatjuk.

 

A mappában található képek előnézete képek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

(Kati01, 2011.03.13 08:19)